OM-zitting – advocaat nodig?

Een OM-zitting is een buitengerechtelijke wijze van afdoening van een strafzaak. In plaats dat u bij de rechter moet verschijnen, krijgt u nu een oproeping om te komen naar een OM-zitting waar alleen een officier van justitie aanwezig is. Er komt dus geen rechter aan te pas. Hierin schuilt ook meteen het gevaar van de OM-zitting: u staat alleen tegen over de machtige officier van justitie die aan u een straf wil opleggen. Wanneer u zich niet door een gespecialiseerde advocaat laat bijstaan tijdens te OM-zitting loopt u echt het risico ten onrechte te worden bestraft of een te hoge straf opgelegd te krijgen.

Advocaat nodig?

Wilt u voorkomen dat u wordt bestraft voor iets dat u niet hebt gedaan of wilt u geen hoge straf opgelegd krijgen, dan doet u er goed aan om u tijdens de OM-zitting te laten bijstaan door een gespecialiseerde strafrechtadvocaat. Alleen een gespecialiseerde strafrechtadvocaat is in staat om voldoende juridisch tegenwicht te bieden.

Wat kan de advocaat voor u doen?

U wilt natuurlijk weten wat de advocaat dan precies voor u kunt doen. Wij zullen het voor u op een rijtje zetten:

  • De advocaat zal voor u een kopie van het strafdossier opvragen en eerst voor u beoordelen of er überhaupt bewijs aanwezig is dat u het feit, waarvan u wordt verdacht, hebt gepleegd.
  • De advocaat gaat met u de zaak bespreken en de verdediging voorbereiden. Zodoende weet u precies wat er in het dossier staat, welke bewijzen er zijn, en hoe we hier tegenin kunnen gaan.
  • De advocaat zal waar mogelijk proberen om een OM-zitting te voorkomen. In veel gevallen lukt het ook nog om de zaak zonder een zitting af te doen, bijv. via een sepot of een lage geldboete
  • Als dat niet mogelijk is, zal de advocaat u voorbereiden op de OM-zitting zelf. De advocaat zal u uitleggen hoe de zitting precies zal verlopen en wat u kunt verwachten. Niets zal aan het toeval worden opgelaten.
  • En de advocaat zal uiteraard bijstaan tijdens de OM-zitting zelf. De advocaat zal daarbij weerwoord bieden aan de officier van justitie om zodoende te onderhandelen over het al dan niet opleggen van een strafbeschikking om te voorkomen dat u ten onrechte wordt bestraft of een te hoge straf krijgt opgelegd.

Pro deo advocaat

Indien u over onvoldoende inkomen of vermogen beschikt om een advocaat te betalen, komt u wellicht in aanmerking voor een pro deo advocaat. Een pro deo advocaat wordt betaald door de Staat, behoudens een door u te betalen eigen bijdrage. Of u in aanmerking komt voor een pro deo advocaat is afhankelijk van uw inkomen en vermogen in het peiljaar.

> Meer informatie over de pro deo advocaat

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden