Wat is een huisverbod?

Geplaatst op: 08 november 2023

Een huisverbod, ook wel bekend als een tijdelijk huisverbod, kan worden opgelegd door de burgemeester. Het huisverbod wordt opgelegd op grond van de Wet tijdelijk huisverbod. Dit gebeurt wanneer er sprake is van huiselijk geweld en de veiligheid van een of meerdere personen in het huishouden in gevaar is. Het huisverbod houdt in dat de persoon tegen wie het is uitgevaardigd gedurende een bepaalde periode (meestal 10 dagen) zijn of haar woning niet mag betreden of in de directe omgeving daarvan mag komen.

Als je een huisverbod hebt gekregen en je wilt je hiertegen verweren, zijn er enkele stappen die je kunt ondernemen:

  1. Neem contact op met een advocaat: Het is verstandig om zo snel mogelijk juridisch advies in te winnen bij een gespecialiseerde advocaat. Deze kan je helpen bij het begrijpen van de situatie en bij het nemen van de juiste stappen om het huisverbod aan te vechten.
  2. Verzamel bewijsmateriaal: Het is belangrijk om bewijsmateriaal te verzamelen dat kan aantonen dat het huisverbod onterecht is opgelegd of dat er geen gevaar meer is voor de betrokken personen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit getuigenverklaringen, medische rapporten, of andere relevante documenten.
  3. Onderzoek de redenen voor het huisverbod: Zorg ervoor dat je begrijpt waarom het huisverbod is opgelegd en wat de specifieke voorwaarden zijn. Dit kan je helpen bij het formuleren van je verweer.
  4. Neem deel aan gesprekken met hulpinstanties: Het is vaak verplicht om deel te nemen aan gesprekken met hulpinstanties tijdens de periode van het huisverbod. Deze gesprekken kunnen helpen om de situatie te verbeteren en te laten zien dat je bereid bent om aan je gedrag te werken.
  5. Schakel hulp in: Als huiselijk geweld een rol heeft gespeeld bij het opleggen van het huisverbod, is het belangrijk om hulp te zoeken om aan de onderliggende problemen te werken. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je deelneemt aan therapie of counseling.

Het is van cruciaal belang om juridisch advies in te winnen en te voldoen aan de vereisten van het huisverbod om verdere juridische problemen te voorkomen. Een advocaat kan je helpen bij het opstellen van een verweer en je begeleiden door het proces. Meld uw zaak aan via het aanmeldingsformulier op de website.


Huisverbod is niet goed gemotiveerd

Geplaatst op: 18 september 2016

Helaas zien we het vaker dat de rechter het beroep gegrond verklaard omdat de burgemeester het huisverbod niet goed heeft gemotiveerd, maar dat de gevolgen van het huisverbod in stand worden gelaten. Voor de uithuisgeplaatste verandert er in zoverre niets. Een voorbeeld hiervan is de uitspraak van de rechtbank Noord-Holland, 24 juli 2014, ECLI:NL:RBNHO:2014:10086.

Lees meer >


Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden